Immigranten

Het is even langer geleden dat ik mijn vorige stukje schreef. Onze vakantie in New-York zat er tussen en met name eenmaal weer thuis bracht de jet-lag mijn werkritme nogal in de war.

Thuis gaat ook de verwerking van alle indrukken van deze imposante stad nog een tijdje door. Eén wil ik delen en dat is niet een mooi uitzicht, maar deze tekst van president John F. Kennedy die op dit dranghek dat in Manhattan stond vlakbij de boot naar Ellis Island “Everywhere immigrants have enriched and strengthened the fabric of American life”. Oftewel vrij vertaald immigranten hebben de Amerikaanse samenleving rijker en sterker gemaakt.

Mij triggerde een aantal dingen. Op de eerste plaats de omdraaiing waarin Amerikanen zo uitblinken. Het glas is halfvol en niet bijna leeg. Zet dit ook eens tegenover de huidige benadering van asielzoekers waarin termen als; economische vluchteling, kosten, gelukszoekers en “meer kan de gemeenschap niet opnemen” het debat bepalen. Maar meer nog triggert mij de rol van leiders. John F. Kennedy gaf met zijn statement een nieuw kader waarmee hij op een andere manier rassendiscriminatie benaderde. En dat is de rol die je van leiders verwacht. In deze tijd van twitter en internet zijn meningen en uitspraken snel wijd verspreid. Van leiders wordt verwacht dat zij in staat zijn die vluchtige meningen en gevoelens te plaatsen in een toekomstgericht idee over hoe de samenleving functioneert.

Om maar in Amerikaanse stijl af te sluiten met Franklin D. Roosevelt “Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.”  Oftewel wij zijn allemaal afstammelingen van immigranten en revolutionairen; zo u wilt in huidige taal, gelukszoekers.

Voor zover de buitenland rapportage. Een volgende keer zal ik weer het lokale huiswerk oppakken.

O ja. Omdat wij zaterdags terug waren, toch weer op zondagmiddag langs Gorredijk om de eerste levensbenodigdheden te halen: het blijft jammer dat dat in Drachten nog niet kan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*