Eenzaamheid

Jaren geleden woonde ik in Aldskoat bij Heerenveen. Vorige week was ik er om deel te nemen aan de kennistafel met als onderwerp: “Eenzaamheid, wat doe jij eraan”. Een mooi initiatief van PvdA Heerenveen.

Wijkagent, thuiszorg, buurtwerkers, velen waren aanwezig. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie Nederlanders zich (wel eens) eenzaam voelt.
“Wel eens eenzaam” hoort misschien bij het leven, we ervaren het bij momenten allemaal wel eens, maar als mensen zich dagelijks eenzaam voelen is het goed om er werk van te maken: Wat kunnen we met elkaar voor elkaar betekenen?

Er zijn vele goede initiatieven, waarbij mensen worden uitgenodigd elkaar te ontmoeten. Voorbeelden hiervan zijn: Resto Van Harte, een bezoek-maatje, koffie-inlopen, uitjes, gezellige activiteiten. Allemaal prima initiatieven en enorm waardevol voor de verbinding!

Mijn partijgenote Trees Flapper uit Drachten is tevens specialist eenzaamheid. Zij gaf ons het volgende mee: De ontmoetingsactiviteiten zijn goed voor de verbinding, maar in de meeste gevallen niet voldoende om de eenzaamheid te verminderen. Sterker nog: het kan zo zijn dat eenzame mensen zich door deze mooie initiatieven nog meer afhankelijk, zelfs ‘waardeloos’, voelen. Anderen offeren zich immers voor hen op en wat kunnen zij zelf? Het belangrijkste voor een mens is dat men zich “Van Waarde” voelt. Dat men voelt dat je er toe doet.

Eenzaamheid heeft alles te maken met het zingevingsvraagstuk. Wat maakt het leven de moeite waard, van waarde…? De opdracht aan ons is dan ook: hoe kunnen we mensen helpen zichzelf waardevol te vinden? Hoe kunnen we hen helpen te ontdekken waar zij blij van worden, wat zij echt belangrijk vinden?

Mooi initiatief, Heerenveen! Sluit naadloos aan bij de ‘Van Waarde’- beweging! Alles begint met goed, echt luisteren. Met compassie, zonder oordeel.

Lutz Jacobi

Zie ook:

https://twitter.com/lutzjacobi

http://www.lutzjacobi.frl