Bestuur in coronatijd

Het pre-corona tijdperk.
In een tijd dat we nog bij elkaar mochten zitten.

Bert van der Meulen

Eén keer per maand een bestuursvergadering en om de zes/zeven weken bijwonen van de fractievergadering. Dat doe je minimaal als lid van het bestuur van de afdeling Smallingerland. En dat deden we natuurlijk live, elkaar ontmoeten. Maar sinds maart, sinds Corona het land in zijn greep heeft, doen we dit achter een computerscherm, online dus via MS teams, Zoom of andere programma’s.  
Wat doet dat me je als bestuur. Is het minder efficiënt, kunnen we zaken niet doen, is het minder leuk? 

Minder efficiënt zou ik niet willen zeggen, we vergaderen gedisciplineerd, ook online. We gebruiken wel, zuinig als we zijn, voor de bestuursvergadering een gratis versie van Zoom. Dit betekent dat we na 40 minuten eruit worden gegooid en een nieuwe vergadering aanmaken en inloggen. Klinkt niet efficiënt, maar geeft wel tijd dan om een kop koffie te nemen (en sommigen waarschijnlijk een rokertje).  

Ook wil weleens een deelnemer technische problemen hebben en dus tijdelijk niet aangehaakt zijn. Maar de bestuursvergaderingen gaan door en er worden besluiten voorbereid en genomen.  

Efficiënter zijn landelijke en provinciale bijeenkomsten. Je kan gemakkelijker aansluiten en je hebt geen reistijd. 

Blijven er dingen liggen? Ja zeker wel. Zo hebben we besloten geen huisbezoek te doen bij nieuwe leden en bij onze jubilarissen. Dit jaar drie leden in onze afdeling die 50! jaar lid zijn. Dat steekt en is ronduit jammer.  
Maar ook de start van de masterclass lokale politiek hebben we moeten uitstellen tot vooralsnog januari.  

En dan staan de belangrijke Tweede Kamer verkiezingen ook voor de deur. 
Hoe gaan we campagne voeren zonder mensen op straat te ontmoeten?  Niet uiteraard een vraag alleen voor de PvdA. Landelijk worden wel plannen bedacht om zoveel mogelijk gebruik te maken van de social media. Maar of dit werkt? 

Is het minder leuk? Mijn antwoord is ronduit ja. Elkaar ontmoeten, een ‘normaal ’gesprek voeren en elkaar in de ogen kijken is een essentieel onderdeel van communicatie en sociaal contact. Voor mij zelf, die de hele dag al aan het thuiswerken is en dus naar het computerscherm kijkt en veel online vergadert, veel van hetzelfde en dus geen afwisseling. Mensen ontmoeten, op straat bij campagne voeren, leden en deelnemers aan de masterclass lokale politiek. Het zit er niet in. 

Conclusie: besturen in Coronatijd gaat door, de sjeu is er wel af, maar we hopen op betere tijden. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*