Hollen of stilstaan

10282.tif

Vandaag was zo’n dag van hollen. ‘s Ochtends om 8 uur had ik mijn eerste afspraak op het provinciehuis in Lelystad. Met een bevlogen team mensen het vraagstuk besproken hoe je een groot infrastructureel werk dat voor de langere termijn bedoeld is om werkgelegenheid en economie in de polder te stimuleren gefinancierd krijgt.

Daarna naar Winsum waar een heel andere vraag speelde. De gemeente is enthousiast met burgerparticipatie begonnen en nu heeft het dorp een “sinterklaas” wensenlijstje ingediend die ver buiten het financieel bereik liggen. Bij mij kwam even een al oude inspraak spreuk boven “inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht”. Maar goed, de vraag blijft hoe verder? Daarna met twee scholen op stap om net nieuw gebouwde scholen te bekijken. Enthousiaste teams uit het onderwijs hadden hiervoor tijd vrij gemaakt. Inspirerende onderwijzers in nieuwe gebouwen, maar ook ogenschijnlijk simpele vragen die best lastig zijn. Bijvoorbeeld; “hoeveel ruimte offer je op aan bergruimte?”  Is het nu juist heel slim om veel opbergruimte te maken, of kan je beter je klaslokaal wat groter maken? Gebruiken we straks alleen een ipad of hebben we nog wel boeken? Tot slot ‘s avonds een overleg van het bestuur van deze club met de fractie. Daar stond centraal de vraagstelling; hoe kunnen wij meer leden, stemmers en ander belangstellenden betrekken in het lokale politieke debat. In ons werkplan voor 2015 hebben wij als bestuur aangegeven dat dit één van onze speerpunten is, dus daar zijn we nu alvast het gesprek met de fractie over begonnen.

‘s Avonds thuis op de bank zag ik pas de rode draad die door de hele dag liep. Hoe gaan we met een snel veranderende samenleving om? Zo’n dag hollen is leuk, maar stilstaan is ook heel nuttig! Over de technologische veranderingen en de invloed op de samenleving, heeft Teun Voogd altijd een mooi grafiekje. De portee van dat plaatje is dat de veranderingen in de technologie steeds sneller achter elkaar plaatsvinden en dat wij als samenleving daar steeds verder bij achter lopen. Ik zelf heb het idee dat we misschien niet alleen moeten wennen aan de veranderingen in de samenleving, maar dat we moeten wennen aan een samenleving die continu aan het veranderen is. We bouwen echter nog steeds wegen en huizen voor 50 of zelfs 100 jaar. Ook de werkwijzen bij de overheid en ook onze partij vinden veelal hun oorsprong in de vroeg naoorlogse periode. Thuis kunnen we dankzij Google inmiddels de wereld over en de gekste, leukste maar vooral ook veel nuttige dingen uitzoeken. Waarom naar een ledenvergadering, kan ik mijn inbreng niet beter via Twitter kwijt? Stof om over na te denken; stilstaan dus.

Maarten Noordhoff

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*